marchje%20andringa%20beleef%20en%20herinner_edited.jpg

De beleving van de Elfstedentocht moet via een musical aan de volgende generatie worden doorgegeven

8 december 2020

Leeuwarder Courant: ,,Wie kent de Elfstedentocht?”, vraagt Natasja Kesteloo van Stichting Beleef en Herinner aan basisschoolleerlingen in Baard. Ruim de helft van de groep van 20 steekt enthousiast een hand op. Bij de vraag wie de tocht echt goed kent, blijven de handen laag. Deze generatie kent de tocht alleen van horen zeggen. De laatse Elfstedentocht werd 23 jaar geleden in 1997 voor het laatst gereden. „Wij willen dat jullie deze tocht wél meemaken en blijven herinneren”, zegt Natasja tegen de groep in Baard, waar de aftrap van het project plaatsvond.

Basschoolleerlingen van drie scholen in de gemeente Leeuwarden gaan de komende tijd aan de slag met allerlei lessen over de Elfstedentocht waarbij leerlingen mogen meedenken over de inhoud van de lessen. Bijvoorbeeld door verhaaltjes of proeven met ijs te bedenken. Al die lessen worden uiteindelijk gebruikt als input voor de musical. De première staat gepland voor oktober 2022. En de ambities zijn groot, legt Natasje Kesteloo de kinderen uit.

Koelcel

„Wij gaan ijs en voorstelling bij elkaar brengen in een heel nieuw gebouw in Leeuwarden, een grote doos, waar plek is voor 1400 mensen. Er komt een grote ijsvloer en een tribune die kan bewegen. Waardoor het lijkt alsof je aan kade staat tijdens de Elfstedentocht. Ook zorgen we dat er dezelfde gezelligheid is als bij de echte Elfstedentocht, bijvoorbeeld door een koek en zopie en een ijsslijper en veel muziek. Ook komt er een koelcel met de naam ‘De hel van 1963’. Daar is het koud en beleef je wat de schaatsers in 1963 is beleefd.''

     

Een leerling raakt bezorgd en vraagt of je dan niet onderkoeld kan raken. „Zolang je je warm kleed en een muts en handschoenen aan doet, en geen bikini, komt het goed”, stelt Natasja de leerling gerust. „Of je stopt kranten in je onderbroek”, vult een juf met een knipoog aan.

Mentale uitdaging

Behalve de fysieke ervaring, is het de bedoeling dat leerlingen ook iets leren over de mentale uitdaging van de Elfstedentocht. „De tocht schaats je alleen, maar de finish haal je alleen samen. Dat willen we de kinderen meegeven”, vertelt Natasja. Zij heeft de tocht zelf niet geschaatst, maar kan het zich nog wel herinneren. „Ik weet nog dat het enorme indruk maakte. Het is niet alleen een prachtig evenement voor schaatsers en het behoud van de Friese cultuur, maar is het ook de metafoor van het leven. Net als tijdens de tocht, kent ook het leven ups en downs. Iedereen die de tocht heeft gedaan, kent het moment dat je euforie voelt als je de stad binnenkomt en energie krijgt van de mensen aan de kade.''

,,Maar ze kennen ook de eindeloze hel van het Noorden, het stuk waar geen einde aan komt en je je afvraagt: ‘mijn God, hoe ga ik dit doen?’ Als iemand dan tijdens zo’n zwaar moment zegt, een wildvreemde misschien die niet kent, ‘Kom op ga met me mee’, of iemand geeft je soep waar je even warm van wordt, ja dat is echt Elfstedentocht. En dat leren we de kinderen. Dat je elkaar nodig hebt in het leven.”

Pake

De basisschoolleerlingen kijken uit naar het Elfstedentocht-project. Zo ook de 11-jarige Jurre, hij kent de tocht via overlevering. „Mijn pake heeft het gedaan. Hij vertelde dat hij de finish heeft gehaald maar dat het heel zwaar is en heel koud.” Toch wil Jurre in de toekomst ook graag langs de elf steden schaatsen. „Ik wil ook die ervaring hebben, omdat het er misschien daarna nooit meer komt. Door het klimaat is er misschien geen ijs meer.”

Tekst: Ilona de Vries

Foto: Marchje Andringa